Isnin, 21 November 2011

nenek oh nenek

assalamualaikum..

cuma nak menambah sedikit pengalaman dalam entry kali ni..:D  sharing sedikit cerita tentang perkara yang kita tak sangka ada..but,,it exist..
kejadian ni berlaku masa aku tengah lepak2 makan di satu gerai yang sangat femes dalam kalangan student mara ni,,hehe..kedai tu nama dia wahbah..dekat je dengan bangunan mara yang kami budak2 first year ni tinggal..(sebab tu femes kot)
jadi,,masa tu,,masa tengah lepak makan 'firakh masywi', ada la datang seorang makcik..
(aku rasa kalau aku pggil nenek pon boleh) oopppss! -----------------> sebelum tu,

aku tegur sorang makcik(seperti di atas), kat kaunter order tu.makcik tu asyik pandang aku ja.so aku pun hadiahkan la senyuman paling ikhlas aku boleh bagi..yela..orang tua2..sekali pandang,teringat orang tua kita di malaysia ni.nak dijadikan cerita,,makcik ni pon balas senyuman aku dan terjadilah perbualan..sekadar berbasa basi,,aku jawab la soalan2 tu..lepas tu,,aku pon pergi la cari tempat duduk..

----> sambungan
masa tengah lepak tadi..makcik tu datang..duduk depan kami dengan pegang makanan yang dia beli tadi..kami pon macam terkejut sikit la.selalu orang arab x mkn skali dengan kami..tetiba,hari ni ada pulak..so,kami buat macam biasa saja..layan la makcik tu sembang..lama2,,baru aku perasan,makcik ni asyik doakan kejayaan kami ja sebab taw kami bakal doktor..beginilah dialog beliau,
"binnagah insyaAllah",,"wentu binnagah",,maknanya...lebih kurang good luck la,,tapi,lebih kepada mendoakan la..aku mula perasan..ni macam trademark makcik2 yang selalu mintak sedekah ni..bukan niat aku nk hina depa,tapi,,kebiasaannya itulah ayat mereka..universal kot..hehe..tapi,bagus la ada orang doakan,cuma 'berbayar' la.. ^_^  mana ada benda percuma!masuk tandas pon 20sen..

tengah duk makan tu,,kesian pulak tengok makcik ni.,.kami pon pelawa la mkn..ayam kami tu..mula2 dya tak nak..tapi,last2 ambil jugak..kami tak kisah pon la.bagus gak..boleh sembang2..elok aku dah nak habis makan je..makcik(aku rasa panggil nenek sedap lagi kot),..nenek tu kata,,

"hattini khomsah genih",,tak silap aku la..lebih kurang camtu mksod dia..nenek ni mintak 5 genih dari kami!
haha..terbaek la nenek ni.join kami makan..pastu mintak duit..sambil tu duk doa2 la..seperti doa di atas..oh...nenek ni pon nak mintak sedekah la..siap tetap 'harga' lagi.. :D   adei..hati aku berbaur semacam rasa..tapi,bila memikirkan nenek ni dah tua,mungkin keadaan memaksa kan..lagipon,Allah bagi aku rezeki pun bukan untuk aku sorang2..tapi,itulah fokusnya..apa agaknya makcik ni fikirkan..siap minta dari kawan aku jugak..mula2 kawan aku tak bagi pun,tapi,nenek tu kata yang aku ni baik sebab bagi dia duit dan kawan aku tak baik sebab tak bagi..PULAK?? ^.^
dah la dia tak ada duit kecik pulak.pinjam la duit aku sebab nak bagi dah makcik tu mcm demand sangat..haha..
(sat makcik,sat nenek) :p
pas makan,kami pun basuh tangan dan balik..aku masih teringat kat nenek tu..mungkin keadaan kehidupan dia yang mendesak smpai sanggup buat macam tu.bila fikir balik,dengan orang melayu ja kot dia boleh buat macam tu.sebab org arab ni kalau tak mahu,dia halau..orang melayu tak sanggup kot buat macam tu..tak apa lah..sekadar berkongsi pengalaman..mungkin Allah nak suruh aku muhasabah balik kan.. itu saja..renungi bersama.sekian~

                                         cute nenek ni kan..siap boleh ambil gambar lagi.. :)

semoga Allah pelihara beliau..wallahua'lam..

jangan malu,jangan segan..komenlah di sini ^_^

4 ulasan:

nisa berkata...

well, to give s'thing means that you gain another thing--> pahala... tahniah..=)

ilhambrothers berkata...

insyaAllah...:)

green berkata...

tgn yg mmberi lbih baik dr tgn yg mnerima..
bla kta mmberi insyaAllah rzeki kta akn btmbah..=) yg pnting keikhlasan smasa mmberi..hanya smata2 mnuntut keredaan Allah..

ilhambrothers berkata...

insyaAllah..Allah sebaik-baik penilai.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...